En cool skola

Samhällskunskap. Idrott. Svenska. Historia. Geografi. Hundratusentals elever spenderar varje vecka åtskilliga timmar för att utveckla sina färdigheter inom dessa områden. Men till vilken nytta? Dagens ungdomar ägnar större delen av deras liv åt att lära sig årtal, oregelbundna verb, floder i Indien, beteckningar på gaser och släktingar till Jesus och hela hans vänskapskrets. Och så, när det är dags för frågesportspel på julhelgen med familjen, det enda tillfället på året då de har tillfälle att briljera med sina kunskaper, blir de i alla fall slagna av sina småsyskon och ger därmed upp alla sina ambitioner på fortsatta studier.


Överallt ser vi exempel på utslagna elever som presterar helt bedrövligt, och inte gör någon större ansträngning att ändra på det. Beror det på dem själva? Nej. Felet ligger i skolans utbildningsplan. Så gott som samtliga ämnen innehåller till största del totalt onödig information. Nån gång runt högstadiet börjar de flesta elever inse detta, och en total dekadens uppstår. Engagemanget försvinner helt, energin går till andra intressen och kvar finns en skoltrött tonåring utan hopp om ett bra liv i framtiden. Något måste göras!


Lösningen på det här problemet är enkel. Vi måste utforma skolplanen efter elevernas egna behov och önskemål. Saker som man verkligen har nytta av i livet. Och inget annat.


Allmänbildning A 200p

Det var med viss tveksamhet den här kursen först dök upp på planeringsstadiet. Är inte det här precis det som finns på dagens schema, men i skepnad av olika ämnen? Jo, det är delvis sant. Men här skippar vi skitsnacket. Du lär precis dig vad som behövs för att ge ett bildat intryck på din omgivning. Här ingår bl.a. historia, geografi och religion, men även modernare kunskap som filmer, TV-spel och medlemmar i rockband. Examination sker genom omgångar av Trivial Pursuit, 4 personer i taget mot varandra.


Allmänbildning B 100p

Djupare kunskaper för ambitiösa elever. Eller dom med med stark prestige inom familjen.


Ansvarsfullt beronde A 100p

I dagens samhälle är det viktigt med något sorts beroende i vardagen. Det kan vara kaffe, marijuana eller snus, men du måste ha minst ett. Kursen utvecklar din förmåga att i viss mån ha kontroll över ditt beroende och få ut det bästa av just din berusningsmetod.


Ansvarsfull droghantering A 50p

Droger blir allt vanligare bland ungdomar, och det medför givetvis ett antal risker. Men det är lätt att glömma alla möjligheter droganvändandet trots allt innebär. Eleverna lär sig om de olika drogerna och hur man använder dem på bästa sätt. Mycket tid spenderas i kemisalarna för experiment. Även kringliggande områden som illegal handel och prostitution behandlas.


Social kompetens A 100p

Hur du pratar med dina föräldrar i telefon, hur du gör slut med din flickvän och de bästa samtalsämnena på förfesten. Det är ett mysterium att ämnet inte funnits förut.


Humor och retorik A 100p

Alla vet att svenskalärarens snack om ethos, pathos och logos är totalt förlegat. För att vinna dagens debatter, oavsett om det gäller politik, sport eller bästa ölsorten, krävs humor.

Och en stor dos respektlöshet mot din motståndare. Ju närmare sandlådenivån ni ligger, desto mer underhållande blir det för era åhörare. Att berätta en fylle- eller lumpenhistoria med stor dramatik är en konst få behärskar. I och med den här kursen blir de fler, hoppas vi! Även viss språkriktighet lärs ur. Examination genom debatter givetvis, men även genom stora underhållningskvällar med publik utrustad med mentometerknappar för tydliga resultat.


Trendriktighet A 100p

Att hänga med i dagens trender är inte det lättaste. Musik, kläder och TV-serier kommer och går fortare än de flesta hinner med. Därför är det på tiden att skolan tar sitt ansvar. Korta, men informativa och kontinuerliga möten där trender presenteras och diskuteras. Ersätter dagens ofta ganska missbrukade klassråd.


Motion och hälsa A 300p

Idrottslektionerna i dagens svenska skola har en total avsaknad av elevdemokrati. Vem vill egentligen spela handboll när alla ens klasskamrater är totalt värdelösa? Lagsporter hör hemma på fritiden. Och vem vill hoppa höjdhopp när skolans madrasser liknar gamla genomruttna soffor? Skolans friidrott är ohälsosam, om inte direkt livsfarlig. Nej, skolans idrott ska liksom alla andra våra föreslagna ämnen vara avspegla elevens önskemål. Varje elev får ett individuellt träningsprogram, oavsett om det innebär konditionsträning, bantning eller styrketräning.


Skönhet och hälsa A 300p

Ett alternativ till idrotten med en ännu starkare inriktning på det yttre. Här erbjuds solariumsolning, sminkning och borttagning av generande hårväxt med optimalt resultat. Även tid på gymmet ingår, men här med ännu mer betoning på mottot "Det viktigaste är inte att bli stark, utan att SE stark ut".


Kritiskt tänkande och omdöme A 300p

Att ha ett sinne som gör att du faktiskt kan skilja på en hit och ett fiasko är något de flesta drömmer om, men som få verkligen har. Det måste det bli ändring på. Hur då? Genom timmar av tittande på filmer och TV-serier, genom timmar av musiklyssnande. Allt du önskar du hann med!


Utöver dessa kurser ska skolan erbjuda vissa möjliga tillvalskurser. De kommer att variera mellan skolorna, men här har vi exempel på några kurser som kommit som förslag:


Festa med stil A 100 p

Lägereldsgitarr A 50p

Slåss på krogen A 100p

Arbetsintervju A 100p

Avancerade sexställningar A 50p

Piratkopiering - i praktiken A 100p


Kommentarer
Postat av: Petter

Det här var riktigt riktigt roligt. Men kanske allvarligt talat något att tänka på. Det finns redan religiösa friskolor, detta måste ju i så fall bli accepterat och bli "next big thing". Förmodligen kan man också lägga det under kategorin "religiös friskola" eftersom konsumtion och utseende är en av svenskarnas nu viktigaste religioner.

2007-09-18 @ 19:58:44
Postat av: Martin

Tackar! Skrev den förra året på svenskan när vi skulle skriva satir. Men som du också fattat är det en del allvar i det.. Kom just hem från S2 i Borlänge, SMK spelade =) Hur går affärerna på Östermalm?

2007-09-22 @ 02:45:00
URL: http://theworldisyours.blogg.se
Postat av: Josefin

Genialiskt! Jag har läst det förr men blir lika imponerad varje gång.

2007-11-14 @ 18:00:35

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0